Leerlingbegeleiding

Rouwverwerking
Het Wartburgdeel van de Scholengroep Driestar-Wartburg biedt jongeren die te maken hebben gehad met rouw in het gezin, de mogelijkheid dit te delen met andere jongeren die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Twee schoolmaatschappelijk werkers leiden de steungroep ‘gedeeld verdriet’. Er worden zes bijeenkomsten gehouden, verspreid over een periode van twee maanden. De jongeren mogen zich hier voor via de mentor opgeven.

Verwijsindex
Scholen zijn in het kader van wetgeving verplicht om vermoedens van mishandeling of huiselijk geweld te melden bij Veilig Thuis en/of in de Verwijsindex. Veilig Thuis behandelt vermoedens door nader onderzoek te doen. De verwijsindex is een digitaal  signaleringsinstrument voor hulpverleningsinstellingen en scholen die te maken hebben met complexe en intensieve zorgvragen van jongeren. Het signaleringsinstrument zorgt ervoor dat hulpverleningsinstellingen en scholen niet langs elkaar heen werken en er altijd een eindverantwoordelijke instelling is, die zorg draagt voor een effectief traject voor de betreffende jongeren. Ook wij zullen leerlingen die voldoen aan de criteria voor signalering aanmelden via de verwijsindex. In de stadsregio Rotterdam heet de index SISA. In de Drechtsteden heet het VIR-ZHZ.

Specifieke ondersteuning

De Burcht  (Reboundgroep)

Er bestaat ook een reboundvoorziening. Deze groep valt onder verantwoordelijkheid van één van onze scholen; De Burcht.  De voorziening is bedoeld voor leerlingen die tijdelijk niet meer meekunnen in het reguliere onderwijsproces. De periode op de rebound is bedoeld om leerlingen een beter inzicht in zijn of haar eigen gedrag te geven, zodat het weer mogelijk wordt om het reguliere onderwijs te volgen. Als dit niet mogelijk blijkt, worden de leerlingen voorbereid op een andere vorm van onderwijs en/of hulpverlening. De commissie toewijzing ondersteuning beslist in nauw overleg met de ouders en het Zorg-Advies-Team (ZAT) van de school van herkomst over plaatsing in de reboundgroep.

De Burcht (Cluster 4)
Klik hier voor informatie over De Burcht.

Schoolondersteuningsprofiel
Elke school is (in het kader van Passend Onderwijs) verplicht haar ondersteuningsmogelijkheden te beschrijven in het Schoolondersteuningsprofiel (SOP). Het Schoolondersteuningsprofiel is opgenomen in de Kadernota Zorg en Ondersteuning. Klik hier om daar kennis van te nemen.

Het ondersteuningsprofiel van het Wartburgdeel van de Scholengroep heeft als uitgangspunt dat elke leerling die vanuit de identiteit past bij de school, een plaats krijgt binnen de school. Dat kan binnen het zogenaamde ‘basisarrangement’ dat geldt voor de scholen of via de aanvullende arrangementen zoals de reboundgroep en de cluster 4-groepen (De Burcht).

Onder de aanvullende arrangementen vallen ook de leerlingen met gehoorstoornissen of visuele beperkingen. Voor hen wordt in overleg met Auris of Bartiméus de ondersteuningsbehoefte bepaald.

Voor leerlingen die aanvullende ondersteuning krijgen (boven het basisarrangement), wordt door de school in overleg met de ouders een ontwikkelperspectief opgesteld.

Vertrouwenspersonen

Interne en externe vertrouwenspersonen

Voor een zorgvuldige en deskundige behandeling van klachten zijn er een aantal interne vertrouwenspersonen in functie. Zij hebben met name een doorverwijzende rol naar de externe vertrouwenspersoon, de vertrouwenspersoon integriteit, de leidinggevende een andere direct betrokkene of naar een hulpverlener. De interne vertrouwenspersonen fungeren voor leerlingen in nood als sociaal vangnet.

De interne vertrouwenspersonen van de Wartburgscholen zijn:

  • Guido de Brès: dhr. drs. J.W. Baars en mw. G. Roozendaal, bereikbaar via het algemene nummer: (010) 292 39 00
  • Marnix: mw. M.E.C. Barth en dhr. R.F. Reinders, bereikbaar via het algemene nummer: (078) 639 28 00
  • Revius:  mw. M. Chitu-Westmaas en dhr. G.H.G. Wassink, bereikbaar via het algemene nummer: (010) 286 60 00
  • Beroepencollege De Swaef en De Burcht: mw. P.I.T. Both-den Haan en  dhr. J. Soet, bereikbaar via het algemene nummer: (010) 480 14 22

De vertrouwenspersoon integriteit is mw. J.J. Haak-Loeve. Zij is bereikbaar via de locatie Guido de Brès: (010) 292 39 00.

Klachtenprocedure

Probeer uw persoonlijke zaken/uw klacht eerst onder vier ogen te bespreken met de betrokkene. In sommige situaties kan het verstandig zijn om een derde persoon in te schakelen, zoals een interne en/of externe vertrouwenspersoon. Als bemiddeling van een interne en/of externe vertrouwenspersoon niet helpt, kan een klacht worden ingediend bij een klachtencommissie. Onze school is aangesloten bij de door de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs ingestelde klachtencommissie, die is ondergebracht bij de stichting GCBO, een samenwerkingsverband van geschillencommissies in het bijzonder onderwijs. Het klachtenformulier en de bijbehorende procedures kunt u hier vinden.

Klachten kunnen gaan over gedrag en omgang, over beslissingen (bijvoorbeeld begeleiding en andere onderwijskundige zaken, schorsing en verwijdering, ongewenste intimiteiten) en over passend onderwijs.
Klachten over de schoolexamens dienen te worden gemeld bij de Commissie van Beroep inzake schoolexamens. De gegevens van deze Commissie zijn te vinden in de Examenreglementen van de scholen.

Onderwijsinspectie
Scholengroep Driestar-Wartburg valt onder toezicht van de Rijksinspectie voor Voortgezet Onderwijs.

Voor vragen over onderwijs, hulp bij het vinden van een passende plek of het inwinnen van informatie over onderwijs, kunt u contact opnemen met de Inspectie. Klik hier voor de contactgegevens per categorie.

Vanwege het belang van het thema wordt hieronder apart het nummer voor het meldpunt seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld genoemd: telefoon (0900) 111 31 11 (lokaal tarief).