Bouwen, Wonen & Interieur
Het profiel Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) begint in leerjaar 2 en loopt door t/m leerjaar 4.
Elke leerling die BWI kiest, maakt kennis met de vier profielmodulen (differentiaties) van BWI. Elke profielmodule legt de basis, waarover eind leerjaar 3 examen wordt afgelegd. Het ontwerpen van een interieurelement in het 3D-programma SketchUp, het omzetten van een 3D-tekening naar een Amerikaanse projectie of schetsen in perspectief zijn vaste onderdelen die elke leerling krijgt. Evenals de theorie die nodig is om de praktijkopdrachten uit te voeren. Ook leert de leerling werken met Excel door bijvoorbeeld een begroting en een offerte te maken. Er zijn gastlessen en excursies naar bedrijven die te maken hebben met het vak BWI.
In het vierde leerjaar volgen de leerlingen keuzevakken. Door bepaalde keuzevakken te kiezen kan er, net als voorheen, ‘smal’ uitgestroomd worden in één van de vier uitstroomprofielen: bouwen, fijnhout, metselen of schilderen. Ook is het mogelijk, door verschillende keuzevakken te kiezen, ‘breed’ opgeleid te worden. Doordat loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) de laatste jaren een grotere plaats heeft gekregen in de opleiding, is het kiezen van een uitstroomprofiel bij leerlingen bewuster geworden.
Hierbij een indruk van wat de leerlingen kunnen verwachten, verdeeld over de uitstroomprofielen binnen BWI:
Bouwtimmeren
Bij Bouwtimmeren komen de volgende aspecten aan bod: kozijnen, ramen & deuren maken en afhangen, het maken van wandjes en het leggen van plafonds. Daarnaast krijgen leerlingen te maken met ingewikkelder werk, waarbij gebruik wordt gemaakt van machines, het maken van betonbekistingen, kappen & daken, meten, uitzetten en profielen stellen.
Fijnhout/Meubelen
Een leerling die kiest voor fijnhout krijgt te maken met werkplaats timmeren, kozijnen en ramen maken, interieurbetimmering en meubels maken. Moderne machines worden veel gebruikt, maar ook het ‘ouderwetse’ handwerk wordt gedaan.
Metselen
Leerlingen krijgen bij metselen te maken met ‘vuil’ en ‘schoon’ metselwerk, met het lijmen van blokken (gips, gasbeton en kalkzandsteen), het isoleren van wanden, het maken van siermetselwerk, stukadoren en tegelzetten.
Schilderen
Bij schilderen krijgen leerlingen te maken met het schilderen van nieuwe materialen en het herstellen van verflagen op bestaande materialen. Behangen is een ander onderdeel dat aan bod komt, net als het vak kleurenleer (het bij elkaar leren zoeken van kleuren), glas zetten, houtrot herstellen, penseelwerk en het zetten van letters en decoraties.