In het vwo bieden we tweetalig onderwijs (tto) aan. Qua focus heeft een tto-leerling taalgevoel en internationale belangstelling. In het tweetalig onderwijs wordt meer dan de helft van de vakken in het Engels gegeven. Het onderwijs is gebaseerd op lesgeven in het Engels, internationalisering en geestelijke vorming.
Alvast kennismaken met tto op de Guido? Bekijk onze pagina op Instagram!
Aan het einde van de tto-brugklas vindt een excursie plaats naar het Engelse Canterbury. In klas 2 bezoeken de tto-leerlingen Londen. In klas 3 nemen de leerlingen deel aan uitwisselingsprogramma’s met één van de partnerscholen in Roemenië en Spanje. Tto-leerlingen sluiten de onderbouw af met een officieel Cambridge-examen, dat resulteert in het First Certificate in English (FCE, B2). In klas 5 kan het Certificate in Advanced English (CAE, C1) worden behaald, in klas 6 het Certificate of Proficiency in English (CPE, C2).
In de bovenbouw volgen de tto-leerlingen bovendien het vak Global Perspectives and Research, waarin hun de vaardigheid van zelfstandig onderzoek doen wordt geleerd. Internationalisering is een belangrijk thema van het tto. Dat is terug te zien in bijvoorbeeld de excursies. In klas 3 is er de meerdaagse excursie naar Roemenië en Spanje waar samengewerkt wordt met partnerscholen. In het kader hiervan worden in de bovenbouw ook uitwisselingen gedaan met scholen in Oeganda en Israël. Ook zijn e-mailprojecten met scholen opgezet in Duitsland, Roemenië en de Verenigde Staten en worden regelmatig buitenlandse gastsprekers uitgenodigd. Jaarlijks bezoekt een delegatie van bovenbouwleerlingen de internationale conferentie van christelijke scholen in Boedapest.
Voor toegang tot tweetalig onderwijs kan gebruik gemaakt worden van selectie i.v.m. een maximaal aantal plaatsen.
Binnen het tto is een gymnasiumopleiding mogelijk waarin zowel taal als cultuur veel aandacht krijgt. Een team van docenten werkt aan een verbindend curriculum van diverse vakken. Ook is er een eigen lessentabel samengesteld. De leerlingen worden uitgedaagd om hun kennis niet alleen te verdiepen, maar ook te verbreden. Juist omdat ze meer aankunnen, zijn de klassieke talen Latijn en Grieks eerder een uitdaging dan een belasting. Sinds cursusjaar 2023-2024 wordt het gymnasiumonderwijs op onze school zowel binnen het regulieren vwo aangeboden als wel onze tto opleiding.
De effecten van de onderdompeling in de Engelse taal zijn groot. Daarom bieden we in de tweede en derde klas mavo en havo extra uitdaging aan leerlingen die meer met Engels willen doen. Zij kunnen er onder bepaalde voorwaarden voor kiezen om VéTO te gaan doen. Leerlingen hebben de mogelijkheid om een uur extra Engels te volgen waarin ze in het Engels en op een hoger niveau uitgedaagd worden. Ze worden voorbereid op het doen van Anglia-examens. Daarbij kunnen internationaal erkende certificaten voor Engels worden behaald. Daarnaast gaan de VéTO-leerlingen op excursie naar Engeland.
Een leerling die in havo-3 voor de profielkeuze staat, kan binnen het profiel economie & maatschappij kiezen voor het International Business College (IBC). Het hoofddoel voor het opstarten van het IBC in 2014 is geweest het motiveren en stimuleren van de havoleerling door ondernemend onderwijs. IBC houdt in dat iedere leerling de mogelijkheid krijgt om ervoor te kiezen om zijn reguliere opleiding te doen in 80% van de tijd gedurende anderhalf jaar. In de overige 20% volgt de leerling een dag in de week een geheel ander programma. Concreet betekent dit dat leerlingen in vier dagen hun reguliere havo-programma volgen en één dag per week (donderdag) een ‘businessdag’ hebben.
Het IBC versterkt ondernemende vaardigheden bij leerlingen. Een belangrijk onderdeel binnen IBC is Jong Ondernemen, waarbij de leerlingen in groepjes een eigen bedrijf opstarten. Ze werken hier een jaar lang intensief aan. De hbo-vaardigheden samenwerken, presenteren en reflecteren krijgen hierin veel aandacht.
In klas 5 volgen de leerlingen een speciaal ontwikkelde module op een hogeschool. IBC-leerlingen zijn door het IBC-programma goed voorbereid op het hbo én kiezen gerichter voor een (al dan niet bedrijfskundige) vervolgopleiding.
Een leerling die in havo-3 voor de profielkeuze staat, kan binnen de profielen natuur & techniek en natuur & gezondheid kiezen voor de TechnoHavo. Dit is ontwikkeld om havisten met technische interesse extra uitdaging te geven. Door nauwe afstemming tussen de bètavakken in de reguliere lessen is er sprake van een betere leeropbrengst en aansluiting bij vervolgopleidingen.
Het hoogtepunt van de week is de wekelijkse techniekmiddag. Dan zijn de leerlingen vooral te vinden in het nieuwe ScienceLab. Concreet betekent de techniekmiddag het aanleren van vaardigheden, zoals: technische basisvaardigheden, CAD-tekenen, lasersnijden, 3D-printen, solderen, programmeren, enzovoort. Daarnaast ontwikkelt de leerling onderzoeks- en ontwerpvaardigheden. Juist de technische havo-leerling is vaak toepassingsgericht en leert door te ‘doen’.
Net als de IBC-leerlingen zijn ook de TechnoHavo-leerlingen goed voorbereid op het hbo door het vele samenwerken en kiezen zij gerichter een vervolgopleiding. Extra aantrekkelijk aan de TechnoHavo is de ruimte en tijd om met eigen ideeën aan de slag te gaan!
Het schooljaar kent vier lesvrije weken, bekend onder de naam Brèsweken. Daarin organiseren wij allerlei activiteiten om de leerstof uit te diepen en dichter bij de leerlingen te brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om excursies, projecten en grotere vakopdrachten. Ook worden er in de Brèsweek repetities afgenomen. In de laatste Brèsweek worden eindtoetsen afgenomen. De eerste Brèsweek valt voor de herfstvakantie, de tweede eind december, de derde in maart/april en de vierde in juli.
In het schoolleven op de Guido de Brès nemen excursies een duidelijke plaats in. Een excursie is nooit een doel op zichzelf, maar dient altijd een onderwijskundig doel. Daarnaast kan omgang met elkaar in groepsverband heel vormend zijn.
De klassen mavo-3, havo-4 en vwo-4 gaan in oktober een week op excursie, de zogeheten werkweek. Voor elk leerjaar is er een aantal mogelijke bestemmingen. De keuze is niet helemaal vrij: de bestemmingen zijn gekoppeld aan de profielen. Volgens de wet zijn de excursieactiviteiten een extra curriculaire activiteit waarvoor een ouderbijdrage mag worden gevraagd, maar ze maakt geen onderdeel uit van het lesprogramma.
De onderbouwklassen gaan tijdens de Brèsweken één of enkele dagen op excursie naar verschillende, ook buitenlandse bestemmingen. Dat kan zijn in het kader van het vak, bijvoorbeeld Keulen, Londen of Parijs voor de talen of Ieper, Waterloo en Vugt voor geschiedenis. Ook vanuit het decanaat worden excursies georganiseerd naar onderwijsinstellingen en bedrijven.
De Guido de Brès heeft al sinds 1998 een uitwisselingsproject met het Lonyay Gymnasium in Boedapest. Er vindt jaarlijks een uitwisseling plaats van leerlingen en docenten. Sinds 2003 organiseren we een uitwisseling met de kinderen/ leerlingen van Noahs Ark in Oeganda. Deze reis kan onderdeel zijn van maatschappelijke- of beroepsstage in vwo 5.