Wat maakt ons speciaal?

Onze visie

Als je ons gebouw binnenloopt valt op hoe licht het overal is en hoe snel je je weg vindt. Dat transparante en overzichtelijke zijn ook kenmerken van de onderwijsvisie van onze school. Hierdoor worden leerlingen gezien en wordt de sfeer als prettig ervaren. Er zijn korte lijnen tussen docenten, leerlingen en ouders. We staan voor een degelijk onderwijsaanbod, waarin veel kennis en vaardigheden aangeleerd worden. In onze onderwijsvisie staat de pedagogische relatie tussen de docent en de leerling centraal. Bij ons leren we van en met elkaar. Wij hechten belangrijke waarde aan de klas als groep. Uiteraard hebben we daarbij oog voor verschillen en wordt er maatwerk geleverd waar nodig. Naast authentieke lessen waarbij de christelijke identiteit van onze school vaak doorklinkt, worden er leuke en zinvolle activiteiten voor de leerlingen georganiseerd, zoals projecten en excursies.

Een school met kleur

De school is overzichtelijk ingedeeld. De gekleurde wandpanelen met afbeeldingen en spreuken vertellen ook over personen uit het verleden die iets met ons onderwijs te maken hebben: Marnix van St. Aldegonde, J. Waterink, Aurelius Augustinus, Charles Dickens, Johann Sebastiaan Bach, Ida Gerhardt, Blaise Pascal, Anthony van Leeuwenhoek en op locatie Groote Waard Theo Thijssen. De personen hebben ook iets te maken met de vakken die in de lokalen in deze gangen worden gegeven.

De aula heeft imposante glas-in-loodramen van één bij zes meter waarop de vier jaargetijden zijn afgebeeld. In het ontwerp, gemaakt door oud-docent Herman A. van Duinen, is nadrukkelijk de relatie gelegd met de grondslag van de school. ’s Middags en ’s avonds geeft dit een schitterend kleurenpalet.

Mediatheek

Aan de voorzijde van ons gebouw valt meteen de grote glazen pui op boven de hoofdingang.. Achter de glazen pui bevindt zich onze mediatheek, die verdeeld is over twee verdiepingen. Alle leerlingen kunnen gebruik maken van de faciliteiten van onze mediatheek. De kern ervan is de bibliotheek met daarin een flinke hoeveelheid fictiewerken. De boeken die op de literatuurlijsten Nederlands staan, kunnen hier worden geleend. De collectie bevat ook leesboekjes voor Engels en Fransen informatieve boeken. Behalve boeken die op de studie zijn gericht, heeft de bibliotheek lectuur en boeken met een ontspannend karakter, waaronder een groot aantal jeugdboeken. 

Wij beschikken over een digitale catalogus, waarin leerlingen bibliotheekmaterialen snel kunnen opzoeken. Steeds meer leerlingen maken ook gebruik van de Aura library app. Daarmee kunnen ze zelf boeken reserveren en verlengen. 

Iedere leerling ontvangt een pasje, waarmee hij of zij in de mediatheek terecht kan. Tegen betaling kunnen leerlingen hier ook kopieën maken en printen. In de mediatheek staan 6 computers die leerlingen kunnen gebruiken voor schoolwerk. Een folder met openingstijden en afspraken is in de mediatheek verkrijgbaar.

Juniormentoren en tutoren

Om de overstap naar het voortgezet onderwijs nog beter te laten verlopen, werken we op onze school met juniormentoren. Een aantal leerlingen van onze school (in klas 3) is 'opgeleid' tot juniormentor. Zo’n leerling functioneert als een vraagbaak voor een groep van ongeveer acht brugklasleerlingen. Hij of zij beantwoordt vragen over schoolzaken en huiswerk. De juniormentoren helpen zo brugklasleerlingen zich snel thuis te voelen in onze school. Soms is er bij een bepaald vak een zetje in de rug nodig. Een tutor kan zorgen voor bijles. Dat is een leerling uit de derde klas, die daarvoor een speciale training heeft gevolgd.

Alle onderwijstypen

Op de Marnix kun je alle typen onderwijs volgen, van Praktijkonderwijs tot gymnasium. Voor praktijkonderwijs, vmbo-basis, kader, gemengd en theoretisch kun je bij ons een diploma halen. Voor de bovenbouw van havo, vwo en gymnasium vervolg je vanaf klas 4 je opleiding op de Guido de Brès. Doordat we alle soorten onderwijs aanbieden is er voor elke leerling een geschikte opleiding..

Sprint-opleiding

Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Hoornbeeck College voor een gezamenlijk sprinttraject voor (v)mbo. Met een Sprint-certificaat krijgen leerlingen uit vmbo-gt binnen twee jaar de mogelijkheid om een niveau-4 diploma te halen binnen de sector Economie & Handel (commercieel, financieel of secretarieel), wanneer zij aan de gestelde voorwaarden voldoen.

Deze voorwaarden zijn:

Kennis:

  • gemiddelde eindcijfer (school- en centraal examencijfer) voor alle vakken minimaal een 6,8 (landelijk gehanteerd voor overgang vmbo naar havo);
  • voor de rekentoets (niveau 2F): minimaal een 7,0;
  • voor de drie kernvakken (Nederlands, Engels, economie) en de vakken wiskunde of Duits gemiddeld eindcijfer (school- en centraal examencijfer): minimaal 6,6 met een individueel vak niet onder de 6,0.

Vaardigheden:

  • sectorwerkstuk – een beoordeling “g(oed)”.

Houding: 

  • de leerling heeft een positieve school- en huiswerkattitude en toont dat in een volledige inzet.

We starten de voorbereidingen om dit traject te volgen in een zo vroeg mogelijk stadium. Tijdens de diverse voorlichtingsbijeenkomsten zal aan dit sprinttraject aandacht worden besteed.

Meerbegaafdheid

Op de Marnix is er aandacht voor de specifieke ontwikkeling van de meer- en hoogbegaafde leerlingen. Leerlingen die een extra uitdaging aankunnen mogen deelnemen aan een verrijkingsproject of verdieping zoeken op een bepaald vakgebied. Ook is er aandacht voor de (verdere) ontwikkeling van de executieve functies. Juist de hoog- en meerbegaafde leerling heeft baat bij deze extra ondersteuning. Er vindt daarnaast ook coaching plaats m.b.t. het aanleren van verschillende studievaardigheden. Persoonlijke begeleiding en maatwerk staan hierbij centraal.

Satellietklas

De satellietklas is een  ruimte waar  extra ondersteuning geboden wordt aan leerlingen die  dat nodig hebben in het volgen van onderwijs binnen de reguliere setting. Leerlingen die extra ondersteuning krijgen vanuit de satellietklas volgen in principe alle reguliere lessen met hun klas. Als dat  even niet lukt, kunnen deze leerlingen, met begeleiding van de onderwijsassistent in de satellietklas hun werk voortzetten. Na de reguliere lessen kunnen deze leerlingen daar ook hun huiswerk maken. De mentor is en blijft de eerstverantwoordelijke voor deze leerlingen. Het doel van de satellietklas is het bieden van  extra ondersteuning waardoor leerlingen binnen de reguliere setting onderwijs kunnen blijven volgen. Leerlingen die gebruik maken van de begeleiding vanuit de satellietklas voldoen aan één van de volgende criteria:

  • Leerlingen met  gedragsproblemen die vastlopen in het reguliere onderwijs.
  • Leerlingen die langdurig ziek zijn of die vanwege lichamelijke of psychische beperkingen de reguliere lessen (nog) niet geheel kunnen volgen.
  • Leerlingen met visuele en auditieve beperkingen.
  • Leerlingen die vanuit een voorziening van zware zorg (Rebound/Cluster IV) teruggeplaatst worden in het reguliere onderwijs.

Leerlingen kunnen alleen na besluitvorming van het Zorgadviesteam (ZAT) van onze school gebruik maken van de extra ondersteuning vanuit de satellietklas. Voor vragen over de satellietklas kunt u terecht bij mw. W. Knibbe-Bassa, e-mail: WKnibbe@driestarwartburg.nl.

Versterkend talenonderwijs (VéTO) en internationalisering

Om het niveau van het Engels te verbeteren worden alle brugklasleerlingen in de havo- en vwo-stream tijdens het eerste leerjaar voorbereid op ons VéTO-programma binnen de vakles Engels. De tweede en derde klassen volgen verplicht minimaal drie vakken in het Engels. Het gaat om economie, geschiedenis, godsdienst, scheikunde, tekenen, en lichamelijke opvoeding. Daarnaast kunnen andere vakken bij wijze van proef aanhaken voor een periode. Na leerjaar 2 kunnen de havo- en vwo-leerlingen kiezen voor het volgen van de reguliere lessen Engels of voor Cambridge Engels. Dit laatste leidt hen op voor het internationale First Certificate of English-examen aan het einde van leerjaar 3. Alleen de zeer gemotiveerde leerlingen komen hiervoor in aanmerking. Aan dit programma zijn kosten verbonden voor een extra lesuur en het examen. Ook krijgen alle leerlingen de mogelijkheid om deel te nemen aan een studieweek in Engeland; de kosten daarvan zijn voor eigen rekening.  Ook op het vmbo krijgt Engels extra aandacht. Zo bieden we in het vierde leerjaar alle leerlingen van de gemengde- en theoretische leerweg in een vmbo een Anglia-examen aan op hun eigen niveau. De kosten hiervan worden gedragen door de school. Gedurende de eerste helft van het vierde leerjaar wordt er nogmaals intensief aandacht besteed aan alle vaardigheden. Die worden in het Anglia-examen getoetst. Een Anglia-examen op hoger niveau geeft op meerdere vervolgopleidingen reden tot vrijstellingen voor het vak Engels.

Internationaliseringsprofiel

Mensen, organisaties en gebieden uit de wereld worden steeds meer met elkaar verbonden. Dit is op alle levensterreinen merkbaar. Om als christelijk burger te kunnen participeren in een dergelijke samenleving, zijn er verschillende aandachtsgebieden. Te denken valt dan aan kennis van de eigen identiteit, van staten en culturen en van de religies en ideologieën die daarin bestaan. Met deze kennis kunnen leerlingen iets vertellen over hun geloofsovertuiging, maar hebben ook inzicht in het onrecht dat mensen wordt aangedaan in de wereld. Ook krijgen leerlingen meer inzicht in de dilemma’s waar je vanuit een multiculturele en internationale samenleving mee geconfronteerd kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat een leerling vaardigheden ontwikkelt die het communiceren met andere culturen en andersdenkenden mogelijk maakt. Hierbij gaat bijvoorbeeld om het respecteren van bepaalde gedragscodes die gelden binnen culturen en het durven communiceren in een vreemde taal.

Ook voelt een christen zich verbonden met de internationale christelijke gemeenschap. Een leerling wordt zich bewust dat we als schepsel van God gelijkwaardig zijn christenen in andere culturen en contexten. Het leren parkeren van vooroordelen en luisteren naar de ander zijn belangrijk. Dit zonder de eigen christelijke identiteit op te geven. Binnen en buiten de reguliere lessen krijgt de leerling activiteiten aangereikt die bijdragen aan zijn ontwikkeling als christelijk wereldburger. Internationalisering is een thema wat zich nog steeds ontwikkelt.

Op dit moment heeft onze school een partnerschap met een vier scholen in Duitsland, Hongarije, Polen en Slowakije. Geïnteresseerde en gemotiveerde leerlingen uit alle derde en vierde klassen kunnen zich hiervoor opgeven. Zowel in het buitenland als in Dordrecht e.o. verblijven de leerlingen tijdens de uitwisselingsweken bij gastgezinnen. Hierdoor kunnen de kosten die verbonden zijn aan dit programma zo laag mogelijk worden gehouden. De zogenaamde uitwisselingen vinden om het jaar plaats, zodat het reizen tot een minimum wordt beperkt.

Naast uitwisselingen ontwikkelt onze school ook een duurzaam en breed programma waarbij de doelen gehaald kunnen worden zonder een reis te hoeven maken. In de omgeving van Dordrecht zijn veel nationaliteiten en culturen vertegenwoordigd. Het zogenaamde Internationalisering@home is laagdrempelig en bereikt makkelijker veel meer leerlingen. De komende tijd zal de nadruk liggen op de ontwikkeling van dit programma.

Maatschappelijke stage

Al enkele jaren hebben onze leerlingen vanaf de derde of vierde klas hun maatschappelijke stage. Leerlingen stellen zich dienstbaar op ten behoeve van de naaste om zo iets te betekenen voor de samenleving. Ze worden bewust gemaakt van de noodzaak en betekenis van vrijwilligers(werk) voor de maatschappij. De school draagt zorg voor een goede organisatie en begeleiding. Gedurende een week of een gedeelte daarvan, zijn de leerlingen actief bezig met bijvoorbeeld ouderen, mensen met een beperking of maatschappelijk betrokken organisatie. Aan de hand van presentaties over hun stage leren ze te reflecteren op hun eigen inzet en activiteiten. In totaal besteden alle leerlingen minimaal 30 uur aan een maatschappelijke stage tijdens hun periode op de Marnix.

Projectonderwijs

Binnen de activiteitenweken hebben alle klassen op onze school projectdagen, waarin aandacht besteed wordt aan respect en het als christen staan in deze wereld. Thema’s als omgaan met elkaar en de ander, verslaving, mediagebruik en gezonde levensstijl dragen bij aan de vorming en bewustwording van jongeren. Zij hebben een taak in de gemeenschap waarvan zij deel uitmaken. Naast deze thema’s leren de leerlingen verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen leergedrag, verworven kennis toe te passen en samen te werken. In veel gevallen gaan leerlingen ook op bezoek bij andere scholen, bedrijven en instellingen. Voorbeelden van projecten zijn ‘Respectdag’ (klas 1), ‘Verkeerseducatie’ (klas 1), ‘Exactdag’ (klas 2) en ‘No Apologies’ (klas 2).

GezonderWijs op de Gezonde School

Het is goed om als school na te denken over wat gezond is als het om het schoolleven gaat. Vandaar dat we daar op de Marnix op zoveel mogelijk fronten aandacht aan willen besteden. Of het nu gaat om gezonde omgangsvormen, een gezond voedingsaanbod, met je talenten aan de slag kunnen of meer in beweging te komen, het hoort allemaal bij de ingrediënten van een Gezonde School.

In beweging voor betere concentratie, prestaties en een beter welbevinden
Op onze school zijn er daarom diverse enthousiaste commissies aan de slag gegaan om een bijdrage aan die ontwikkelingen te kunnen leveren waarvan een afvaardiging in de afgelopen jaren in binnen- en buitenland onderzocht hoe het thema Gezonde School vormgegeven wordt. Een van de belangrijke conclusies is dat meer beweging voordelen bij het leren op kan leveren. Te denken valt aan een betere concentratie, hogere leerprestaties en een beter welbevinden, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke studies.

Dit heeft inmiddels geresulteerd in een sportieve introductiedag aan het begin van het schooljaar. Hier staan bewegen, gezond met elkaar omgaan en goed samenwerken centraal. Eveneens wordt er in de lessen van verschillende vakken succesvol met didactische werkvormen geëxperimenteerd, waarbij leerlingen in beweging moeten komen. Ze verwerken dan op een actieve manier de leerstof. 

Wij vinden het ook belangrijk dat het personeel fit en gezond het werk kan doen en bieden daarom sportmogelijkheden aan. Het personeel kan fitnesstraining volgen, maar er worden ook andere sportieve activiteiten georganiseerd. Tevens hopen we voor ouders/verzorgers eveneens activiteiten te organiseren, waarbij gedacht kan worden aan zelfverdediging voor vrouwen. Door de nieuwsbrieven wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

‘Voer’ voor een gezond verstand
Voeding is ook een belangrijke schakel in het geheel. In het winkeltje wordt daarom alleen nog gezonde voeding zoals fruit, smoothies en allerlei gezonde broodjes aangeboden. Het voedingsaanbod bestaat voor 80% uit producten die passen binnen de schijf van vijf. De verse gezonde broodjes die verkocht worden zijn bereid door de afdeling Praktijkonderwijs. Door deze werkwijze en de inzet van enthousiaste vrijwilligers, kunnen we in de Gezonderwijswinkel ook gezonde prijzen vragen. Voor het fruit kan een zogenaamd fruitabonnement afgesloten worden, waarbij er wekelijks tweemaal vers fruit afgehaald kan worden. Verder wordt er in het eerste leerjaar een grootschalige voorlichting gegeven over gezonde voeding, waarbij de jongeren heel nadrukkelijk geconfronteerd worden met hun eetgedrag.

Gezonde blik vooruit!
Om te onderstrepen dat de Marnix dit erg belangrijk vindt, bezinnen we ons steeds op de gezondheid van onze school. Buiten gezondheid met betrekking tot eten, drinken en bewegen zijn we ook bezig met gezondheid op het gebied van relaties en seksualiteit in projectvorm en tijdens de lessen. Ook is er ruim aandacht voor sociale veiligheid. Zo zijn we op weg om een gezonde school te zijn in de breedste zin van het woord.

Bruisende activiteiten

Groot Marnix Dictee
Traditioneel houden we op onze school een dictee, waaraan alle leerlingen d.m.v. voorrondes meedoen. In zes verschillende categorieën wordt er op de bewuste middag gestreden om de eer. Sinds enkele jaren is er zelfs een speciale categorie voor de buurtbewoners.

Groot Leerpark Dictee
Dit dictee is voortgekomen uit het Groot Marnix Dictee. Het is een jaarlijks evenement waar niet alleen leerlingen van Dordtse scholen, maar ook mensen uit de politiek en het onderwijsveld aan meedoen. 

Culturele ontwikkeling
Als school hechten wij groot belang aan een goede culturele ontwikkeling van onze leerlingen. Binnen de vakgroepen tekenen, ckv en muziek is daar met name aandacht voor.

Naast de jaarlijkse excursieweek organiseren we gedurende het schooljaar diverse culturele activiteiten. Een voorbeeld hiervan is het project Vitamine KLEUR waarin leerlingen uit klas 2 vmbo-bk/gt aan de hand van allerlei workshops door mensen uit het werkveld kennis maken met diverse kunstzinnige beroepen en bijbehorende mbo-opleidingen. 

Om onze leerlingen een rijk en gevarieerd cultureel programma aan te bieden werken wij ook regelmatig samen met diverse culturele instellingen in en om Dordrecht, zoals Servicebureau Onderwijs & Cultuur, het Energiehuis en het Dordrechts museum. Te denken valt aan workshops, concertbezoek en interactieve rondleidingen in het museum.

Excursies

Voor de leerlingen van de derde klas vmbo-bk en gt is er in de week voor de herfstvakantie een werkweek in Weiskirchen. Deze excursie heeft in de eerste plaats een onderwijskundig doel. Deze werkweek draagt ook bij aan het sociale aspect zo vlak voor het examenjaar.

In april gaan de leerlingen van de derde klassen vmbo op stage. Voor de brugklassen, tweede en derde klassen havo en vwo organiseren we tijdens de excursieweek educatieve excursies. De leerlingen oriënteren zich op de natuur en cultuur in Dordrecht en omgeving; ze bezoeken bv. het Archeon, Corpus, en fort Breendonk in België, of ze hebben een tweedaagse in Duitsland. Bij de excursies passen we de kennis toe die de leerlingen in de lessen hebben opgedaan. Tijdens de lessen worden de excursies voorbereid en gerichte opdrachten worden aangereikt voor het maken van een verslag van deze week.

Tijdens en naast de genoemde weken organiseren de vaksecties ook excursies in het kader van ckv of oriëntatie op studie en beroep.

Om diverse culturele activiteiten te bezoeken, vragen wij elk jaar de cultuurkaart aan van het CJP. Met het budget wat vrijkomt betalen wij diverse culturele activiteiten. Activiteiten die plaatsvinden in de hieronder genoemde activiteiten week, maar ook voor vakken als CKV of vakoverstijgende activiteiten.

Sportactiviteiten

Bij de start van het cursusjaar is er een sportief introductieprogramma voor alle klassen. Hierbij werken de leerlingen samen bij outdoorachtige activiteiten.

Regelmatig organiseren we op woensdagmiddag een sportactiviteit. Leerlingen kunnen basketballen, badmintonnen, voetballen of aan een sportinstuif deelnemen, waarin bijvoorbeeld freerunnen centraal staat.

In de eerste activiteitenweek gaan de leerlingen schaatsen. De derde klassen havo en vwo organiseren in de excursieweek een sportdag. Hierbij worden ze begeleid door een docent lichamelijke opvoeding.

Contact met de buurt

Onze school wil leerlingen meegeven dat ze iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Om hen hiervan bewust te maken, laten we de leerlingen regelmatig buurtactiviteiten ondernemen. Zo doen ze aan tuinonderhoud en verrichten karweitjes bij buurtbewoners thuis. Zo nu en dan worden er voor bewoners cursussen aangeboden op onze school. Wij nodigen ze uit bij lunchpauzeconcerten en voor een herfstdiner of kerstmaaltijd.